.exe arhiiv

Tervitused!

Päris mõned ajad on olnud jutuks, et oleks imetore kui keegi vanad .exe numbrid laiemale üldsusele kättesaadavaks teeks. Kuna füüsilisi koopiaid on väha järele jäänud, siis tekkis meil (meie all pean ma silmas Tanel Rajat ja Martin Kauberit) kuri plaan lükata käima spetsiaalne veebileht, kuhu kõik seniajani säilinud materjalid kokku on korjatud.

Kuna päris kõike siiski korraga ei jõua, skaneeris caubert esimese hooga kõik seniajani ilmunud numbrid sisse ning tegi neist PDF-d, mille Pronto Issuusse lükkas. Selleks, et inimesed neid internetist taga ei peaks ajama nagu Toots saia seest rosinaid tegime selle veebisaidi .

Mis veel plaanis? Ideid on mitmeid. Esiteks ehk on kellelgi kusagil säilinud originaalmaterjale? Ma mõistan suurepäraselt, et vahepeal on paari aastakümne jagu aega mööda vuhisenud, aga on endiselt võimalik, et kellelgi on endiselt alles ilmunud pilte ja tekste originaalkujul. Kui leiate kuskilt, siis andke aga lahkesti teada.

Teiseks tahaks ma iga vastava numbri alla kirjutada lühiülevaate ilmunud materjalist ja võimaluse korraks ajada põnevamad artiklid OCR-ga pildist tekstiks.

Kolmandaks … noh, eks näis kuidas tagasiside on.

Ehk teisisõnu lugege ja naerge pihku; need olid naiivsevõitu ajad pärast taasiseseisvumist mil kogu riik alles õppis olema omapäi ning kogu Eesti IT maastik käis alles lastekingades. Ei olnud meil tollal ei tiigrit, ID kaarti ega e-riiki. See kõik tuli suuresti hiljem ja suuresti tänu nendele inimestele, kes selles ajakirjas kirjutasid või kellest selles ajakirjas kirjutati.

8 thoughts to “.exe arhiiv”

  1. .exe oli iseenesest huvitava kontseptsiooniga ajakiri kuna ta kuulus ühele firmale (Microlink) jättes samal ajal toimetusele suhteliselt vabad käes. See oli ajakirja eksistentsi alus ja selle kätte see ka suri (raha oli tollal vähe ja trükkimine kallis). Tänapäeval suudavad isegi tasuta levitatavad ja reklaamist elatuvad ajalehed ots-otsaga kokku tulla ehk kui mõned ITL-i liikmed viitsiks vähegi sajaseid luhvtitada poleks selle üllitise Toonelast tagasi toomine sugugi võimatu.

 1. Väga lahe ajakiri oli. Aga siiski pean õiendama, et avalehel olev väide, nagu see oleks olnud esimene eestikeelne, ei vasta tõele: A&A oli .EXE esimese numbri ilmumise ajaks juba 8. aastakäiku välja andmas.

  1. A&A tõesti ilmus varem, aga see oli selline bülletääni laadne üllitis ning ajakirjaks oli seda pisut raske nimetada. Kuigi see oli maakeelne ning ilmus teatava regulaarsusega. Aga olgu, ma täiendan pisut seda väidet.

 2. Peale A&A tuli Arvutimaailm ja seda vist enne .EXE-t? Kuskil peaks olema alles enamus .EXE numbreid. Mäletan, kuidas sai ikka uuritud, millal see järgmine number tuleb aga… Ülikõva sisuga ajakiri oli aga eks sai ise ka noor oldud. Huvitav, kuidas asi tänapäeval välja näeks ja kui oluline näiteks mulle oleks?
  Aitäh selle saidi eest!

  1. AM tuli .EXE-ga umbes samal ajal. Minu mäletamist mööda sihtisid mõlemad ajakirjad oma esimese numbri messi “Kompuuter” jaoks.

 3. .EXE oluline roll minu arvates oli see, et esimest korda toodi tol ajal peamiselt veel mitte internetis vaid fidoneti BBS keskkonnas liikunud arvutifännide uudised , avastused ja suhtlus modemi priginast väljapoole jäävate inimesteni. Paljud, kellel omal sinna infokanalisse juurdepääs puudus said esimest korda nuusutada seda maailma ja said sellest positiivselt nakatatud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.